Besteedt zorg aan uw tuin

Goed voornemen 2021: Plant een boom!

Goed voornemen 2021: Plant een boom!

Wilt u ook het nieuwe jaar goed beginnen? Plant dan in 2021 een boom! Wanneer u inwoner bent van de gemeente Nunspeet wordt u hierbij door de gemeente geholpen. In januari en februari 2021 ontvangt iedere inwoner van Nunspeet een ondersteuning van € 50,- per boom die geplant wordt. Deze actie wordt exclusief samen met Hoveniersbedrijf Stip uitgevoerd!

Waarom een boom planten?

Gemeente Nunspeet en natuurlijk ook wij van Hoveniersbedrijf Stip stimuleren graag dat u een boom plant. Naast dat bomen zorgen voor de aankleding van uw eigen tuin en de straat waarin u woont of werkt, zijn bomen voor iedereen belangrijk. Zij geven ons zuurstof, halen het fijnstof uit de lucht en leggen CO2 vast. Daarnaast geven zij schaduw en daarmee kan een boel hittestress in de toekomst voorkomen worden; wij zullen minder airco’s in de zomer en minder verwarming in de winter nodig hebben. Ook zorgen de bomen als ze een beetje ouder zijn voor een goede wateropvang. De bomen zijn tevens het voedsel en de huisvesting van vele insecten, vogels en kleine zoogdieren. Zij vergroten de biodiversiteit.

Wist u dat een notenboom muggen op grote afstand houdt en daarnaast heerlijke walnoten levert? En dat appelmoes van eigen boom bijna zonder toegevoegde suiker heerlijk smaakt?

Bomen zijn goed voor onze gezondheid en wij willen iedereen in gemeente Nunspeet (en daarbuiten natuurlijk ook) graag zo gezond mogelijk houden. Help ons daarbij en plant een boom!

Welke bomen mag ik allemaal planten?

Het planten van vrijwel iedere boom juichen we toe. Voor het verkrijgen van de subsidie is de boomkeuze wel verbonden aan een aantal voorwaarden. Zo moet de toekomstige grootte van de boom afgestemd zijn op de grootte van uw tuin. Daarnaast worden alleen die bomen gesubsidieerd die inheems zijn of door bijvoorbeeld bloei een belangrijke bijdrage leveren aan de biodiversiteit. Daarnaast wordt de aanplant van hoogstam fruitbomen gesubsidieerd. Een overzicht van de beschikbare bomen is hier te downloaden, meer informatie over de voorwaarden is ook opgenomen. Let op! De bomenlijst is per 13 januari gewijzigd, door veel verkoop bij de kwekers het afgelopen najaar is de voorraad niet zo uitgebreid meer.

Plantlijst bomen stimuleringsregeling - versie 13 januari 2021

Hoe ontvang ik de subsidie?

De subsidie wordt door de gemeente verstrekt en is beschikbaar voor ieder adres in Nunspeet en voor maximaal twee bomen per adres. Wanneer u een boom bij Hoveniersbedrijf Stip bestelt heeft wordt uiterlijk in maart 2021 de subsidie rechtstreeks naar u overgemaakt, Hoveniersbedrijf Stip levert hiervoor uw naam, adres en bankrekeningnummer aan bij de gemeente. Steekproefsgewijs wordt de verstrekking van de subsidie door gemeente Nunspeet gecontroleerd.

Hoe moet ik de boom planten?

Wanneer u een boom bestelt en zelf wilt planten ontvangt u een plantinstructie bij de boom. Voorwaarde van subsidie is ook dat er een goede plantplaats wordt gemaakt, zodoende dient u bij de bestelling van de boom ook bodemverbetering en een boompaal af te nemen. Overigens kunt u de bomen ook door Hoveniersbedrijf Stip laten planten. Meer informatie hierover is ook in de plantlijst opgenomen.

 

Let op! Hoveniersbedrijf Stip is i.v.m. Kerstvakantie nog gesloten tot en met zondag 10 januari. Vanaf 11 januari worden de bestellingen verwerkt en kan ook telefonisch extra informatie gegeven worden.

Reacties

Plaats reactie


Antispam Ververs afbeelding

Vul bovenstaande tekens in