Besteedt zorg aan uw tuin

Bestrijd kanker vanuit uw eigen tuin!

Bestrijd kanker vanuit uw eigen tuin!

Iedere tuinliefhebber weet dat een taxushaag regelmatig moet worden gesnoeid om tot een prachtige, groene en volle haag te komen. Wat lang niet iedereen weet is dat het snoeisel van grote waarde is. Uit de jonge scheuten van de taxus baccata wordt baccatine gewonnen. Dat is een onmisbare grondstof voor het maken van chemokuren. Een kubieke meter taxus scheuten is voldoende voor één chemotherapie behandeling.

Net zoals vorig jaar wordt ook deze zomer weer de VHG-actie ‘Snoeien voor Leven’ gehouden. Wij van Hoveniersbedrijf Stip doen daar - dit jaar voor het eerst - graag aan mee. We zijn blij dat we op die manier een bijdrage kunnen leveren aan de strijd tegen kanker.

Hoe werkt het?

Nieuws 20160609 Taxus voor chemo

Onze medewerkers knippen bij diverse opdrachtgevers de taxushagen en verzamelen het snoeisel. Dit snoeisel wordt bij ons door de stichting Vergroot de Hoop afgehaald en aangeboden aan de farmaceutische industrie. De stichting weet via sponsoring de kosten van transport heel laag te houden waardoor de opbrengst vrijwel geheel kan worden gedoneerd aan organisaties die zich richten op de strijd tegen kanker.  In het afgelopen jaar konden door inspanningen van hoveniersbedrijven en particuliere tuinbezitters meer dan 10.000 chemotherapieën worden gerealiseerd.

Wat kan ik doen?

Ook u kunt een bijdrage leveren aan deze actie! Wanneer u zelf uw taxushaag knipt kunt u het snoeisel van de jonge scheuten opvangen - u kunt het schoonhouden door het op te vangen op een zeil of laken -  en dat inleveren op ons bedrijf. Wij hebben een aantal grote kratten staan waar het snoeisel in wordt verzameld, als deze vol zijn worden ze weer opgehaald. Elke werkdag kunt u tussen 7.00 en 17.00 uur en op zaterdag van 8.00 en 12.00 uur bij ons terecht. Ook buiten deze tijden kunt u, na een telefoontje naar 0577 - 49 18 51, bij ons het snoeisel brengen.

Belangrijk!

Het is van belang dat de takken schoon zijn. Hoe zuiverder het snoeisel is, hoe hoger het rendement. Gebruik daarom een zeil of doek om het snoeisel op te vangen en een zo zuiver mogelijk product aan te leveren. Taxussnoeisel vermengd met aarde, gras of ander groen, is waardeloos. Verder moet het snoeiesel éénjarig zijn, dus takken tot 30 centimeter lang en maximaal 1 centimeter dik. Deze takken van de Taxus baccata bevatten de waardevolle stof baccatine. Het is dan ook belangrijk dat het verzamelde snoei-groen afkomstig is van hagen die jaarlijks gesnoeid worden.

Reacties

Plaats reactie


Antispam Ververs afbeelding

Vul bovenstaande tekens in