Besteedt zorg aan uw tuin

Geluidsoverlast in de praktijk

Geluidsoverlast in de praktijk

Overlast door geluid komt veel voor. Vandaar dat er de laatste jaren veel oplossingen zijn bedacht om van schuttingen ook geluidsschermen te maken. Of een geluidsscherm voor iedere geluidsoverlast de goede oplossing is, is maar de vraag. Daarom hier meer informatie over de werking van geluid en een geluidsscherm.

Een lesje in geluid

Geluid is een lastige vorm van overlast. Begrijpen hoe geluid precies werkt is dan ook niet zo eenvoudig. Toch is dat wel nodig om effectief een geluidsscherm te kunnen plaatsen en duidelijk te maken wat er verwacht mag worden. Geluid bestaat uit golven in de lucht, golven met korte (voor hoog geluid) en lange golflengtes (voor de lage tonen). Het lastige is dat deze golven driedimensionaal gaan. Vanuit de geluidsbron gaat het geluid dus alle kanten op. Wanneer je golven kunt onderbreken door er iets tussen te zetten (een scherm bijvoorbeeld), dan ontstaat er achter het scherm een soort ‘schaduw’. De golven buigen om het scherm heen waardoor er in de schaduw van het scherm het geluid minder is.Kennisbank Afscheiding Geluidsoverlast in de praktijk 2

Geluidsschaduw kunnen we dus bereiken met een scherm. Belangrijk is dan allereerst waar de geluidsbron is. De grootste geluidsreductie bereiken we namelijk wanneer we de schermen zo dicht mogelijk bij de bron plaatsen. Op die manier moet het geluid een grote boog gaan maken en is het in de schaduw van het scherm dus ‘rustig’. Een scherm precies tussen de geluidsbron en ontvanger plaatsen heeft dus weinig zin omdat de geluidsgolven daarmee nauwelijks onderbroken worden.

Een ander belangrijk aspect is de afmeting van het scherm. Hoe hoger en hoe langer het scherm is, hoe groter het obstakel tussen geluidsbron en ontvanger wordt. Hiermee wordt de ‘schaduw’ dus ook groter. Tenslotte ligt het er ook nog aan wat voor soort scherm er gekozen wordt, ieder scherm heeft weer zijn eigen specifieke eigenschappen. Een belangrijk punt daarbij is de absorptiemogelijkheid van een scherm. Geluid wordt namelijk ook makkelijk door andere materialen teruggekaatst. Als een scherm goed kan absorberen kan het niet alleen geluiden tegenhouden, maar ook opvangen.

Geluidsschermen in de tuin

Voor de tuin zijn er diverse mogelijkheden in geluidsschermen. Hoveniersbedrijf Stip is dealer van de Kokowall Geluidsschermen. Deze producent heeft geluidsschermen in diverse uitvoeringen die niet alleen effectief zijn, maar ook mooi staan in een particuliere tuin. Het voordeel met deze schermen is dat deze schermen volledig op maat te maken zijn. De schermen worden geheel afgestemd op de situatie in de tuin zodat de meest ideale situatie te maken is. In onderstaande video is duidelijk weergegeven hoe deze geluidsschermen nu precies werken.

Naast de Kokowall Geluidsschermen zijn er natuurlijk ook andere oplossingen. Greenwall biedt ook prachtige geluidsschermen met een natuurlijke uitstraling. Zowel de Greenwall als de Kokowall producten hebben een NL Greenlabel A label waarmee het ook een duurzame afscheiding is. Deze afscheidingen passen prima in een levende tuin!

 

Reacties

Femke De Ruyck
Beste,

Wij wonen in een zijstraat van een drukke baan met veel vrachtwagens.
Wij zijn het tweede huis in de zijstraat waardoor wij redelijk wat straatlawaai hebben.
Uit de uitleg op de site begrijp ik dat het geen zin heeft om geluidsabsorber ende schermen te plaatsen aan de perceelgrens, evenwijdig aan de drukke baan aangezien het scherm in het midden van bron en ontvanger zal staan.

Indien we een "stille hoek" willen creëren rond het terras en de schermen dus dicht bij de ontvanger plaatsen, maar wel op 35 m van de bron verwijderd, heeft dit zin?

Alvast bedankt!
Mvg
Femke

Henriekus Stip
Beste Femke,

Hartelijk dank voor uw reactie op dit artikel.
Geluid blijft een lastig te vatten iets. U heeft het inderdaad goed begrepen dat een geluidsscherm precies midden tussen bron en ontvanger weinig zin heeft. Het mooiste is een scherm zo dicht mogelijk bij de bron. Schermen dicht bij de ontvanger kunnen wel zin hebben, in feite is er zoiets ook met uw huis aan de hand. De muren van uw woning fungeren ook als geluidsscherm tegen het geluid van buiten.

Om te bepalen of het echt zin heeft wat u wilt zou ik de situatie moeten kunnen bekijken. Graag maak ik een afspraak hiervoor, wanneer u via het contactformulie r de gegevens toestuurt neem ik contact met u op voor een afspraak. U mag ook rechtstreeks een mail sturen naar info@hoveniersb edrijfstip.nl of bellen naar 0577 - 49 18 51.

Veel succes ermee!

Henriekus Stip
Hoveniersbedrij f Stip

Plaats reactie


Antispam Ververs afbeelding

Vul bovenstaande tekens in