Besteedt zorg aan uw tuin

Code ROOD: voor bos en tuin!

Code ROOD: voor bos en tuin!

Vanaf afgelopen maandag is het code rood volgens de brandweer. In Gelderland is het risico op natuurbrand erg groot vanwege droogte. Zo is vorige week bij Hoog Soeren een groot gebied met heide in vlammen opgegaan. Belangrijk dus om voorzichtig te zijn om brand te voorkomen!

Maar ook in de tuin geldt code rood! Doordat het al langere tijd erg zonnig is en omdat er ook relatief veel wind is droogt het hard in de tuin. Zeker op de zandgrond zoals hier op de Veluwe droogt de grond snel uit. En daar moeten we als tuinbezitter wel iets aan doen!

Water geven

De oplossing bij droogte is natuurlijk water geven. Voldoende water is altijd voor de plant van belang, maar zeker ook in het voorjaar. Alle planten zijn net uitgelopen of zijn hier nog druk mee bezig. Hier hebben de planten veel energie en ook veel water voor nodig. Juist beplanting die de afgelopen maanden is geplant kan wel een beetje hulp gebruiken. 

Natuurlijk moeten we de planten niet verwennen, want daar worden planten weer lui van. En de planten in uw tuin moeten zo goed mogelijk afgestemd zijn op de grondsoort zodat watergeven ook niet altijd nodig is. Maar als er wel echt droogte is, dan moeten we de planten gewoon even een handje helpen!

5 tips

20160511 Code Rood SproeiersZonder water kan geen plant het overleven. Goed water geven is echter een kunst, de volgende tips maken het makkelijker.

  1. Kijk eerst goed of de grond wel echt droog is. Als alleen de bovenlaag droog is en de grond eronder vochtig is kan het water geven worden uitgesteld.
  2. Geef het liefst ’s avonds of 's morgens vroeg water. Overdag verdampt er veel water door de zon.
  3. Kleine beetjes water geven is niet het beste. Hierdoor gaat de plant oppervlakkig wortelen, wordt dus ‘lui’ en verdroogt daarom snel. Meer water dringt dieper in de grond waardoor planten dieper gaan wortelen en sterker worden.
  4. Zorg voor een dijkje van grond bij planten die erg dorstig zijn. Zo stroomt het water niet meteen weg en kan het rustig de grond indringen.
  5. Maak waar mogelijk gebruik van opgevangen regenwater. Leidingwater kan zorgen voor witte vlekken op de planten en wit uitgeslagen potten.

Wordt het sproeien en watergeven u teveel? Wellicht is dan een automatisch beregeningssysteem een oplossing. Dergelijke op maat gemaakte systemen hebben heel veel mogelijkheden. De verschillende typen sproeiers, druppelbevloeiing en computers maken het water geven een stuk eenvoudiger.

Reacties

Plaats reactie


Antispam Ververs afbeelding

Vul bovenstaande tekens in