Besteedt zorg aan uw tuin

Vlinderstruik: tuinplant van augustus

Vlinderstruik: tuinplant van augustus

Wie kent deze plant niet, de prachtige vlinderstruik! Want zoals bekend is de vlinderstruik voor een lange periode een sierraad in de tuin. En daarbij heeft deze plant een grote aantrekkingskracht op de vlinders. In augustus wordt deze mooie plant in het zonnetje gezet.

Vlinders en vlinderstruiken20160810 Vlinderstruik 1

Waarom is de vlinderstruik eigenlijk zo aantrekkelijk voor vlinders? Deze bloeiende nectartplant heeft bloemen die met name geschikt zijn voor bestuiving door vlinder. De bloem van de vlinderstruik heeft een lange en smalle bloembuis. Hierdoor kunnen alleen insecten met een lange tong, zoals vlinders dus, bij de nectar komen. Die is ook nog eens extra zoet zodat vlinders er dol op zijn. Vooral dagvlinders zoals de atlanta, de kleine vos en de distelvlinder zijn te vinden op de vlinderstruik. Vooral de atlanta kom je veel tegen op de vlinderstruik, dit jaar is dit ook de meest getelde vlinder in Nederland. 

De vlinderstruik in soorten

Een vlinderstruik is een snelgroeiende plant die zijn blad verliest in de winter. Van juli tot en met oktober zijn er vlinderstruiken in bloei te zien. Het assortiment vlinderstruiken is heel groot. De prachtige kleuren in wit, blauw, roze en lila zorgen voor een opvallende verschijning in de tuin. Opvallend zijn ze, of er nu een klein soort van 50cm hoog of een groot exemplaar van wel 4 meter hoog staat! Het aantal soorten en cultivars is erg groot, de volgende soorten worden veel in de particuliere tuin gebruikt:

  • Buddleja davidii 'Black Knight' : een grotere plant van zo'n 250cm hoog met lange, donkerpaarse bloemtrossen
  • Buddleja davidii 'Nanho Blue' : een middelgrote variant van 150cm hoogte met wat kleinere, lilakleurige bloemtrossen. Bloeit erg talrijk.
  • Buddleja davidii 'Blue Chip' : de dwergvariant onder de vlinderstruiken met een hoogte van 60-80cm. Heeft korte en volle lilablauwe bloemtrossen en zaait zich niet uit.
  • Buddleja davidii 'White Profusion' : een grote plant van 200-300cm hoog die bloeit met lange, witte pluimen
  • Buddleja alternifolia : een ander soort dan de davidii-soorten. Deze soort bloeit met lilaroze bloempjes in een kransvorm en dus niet met rondom volle trossen/pluimen. De groei van deze soort doet denken aan een treurwilg met de gebogen takken.


Tips voor de verzorging

20160810 Vlinderstruik 2

De vlinderstruik is geen moeilijke plant. Met deze tips blijft de vlinderstruik mooi en gezond:

  • Zorg voor een zonnige standplaats, de vlinderstruik houdt van warmte
  • Houd de standplaats voldoende vochtig, maar zorg dat de grond het water wel goed doorlaat
  • Bemest de planten in het voorjaar zodat ze voldoende voeding hebben voor de groeispurt in de paar maanden richting de zomer
  • Verwijder de uitgebloeide bloemen, na 3-4 weken kunnen er weer nieuwe bloemen gevormd worden
  • Snoei de plant in het voorjaar als de kans op vorst overdag voorbij is. Snoei stevig terug, de plant bloeit op de jonge scheuten. 

Meer weten over de vlinderstruik? Kijk dan ook eens op Mooiwatplantendoen.nl .

Tuinplant van de maand is een initiatief van Mooiwatplantendoen.nl. Kwekers en groenspecialisten uit de sierteeltsector selecteren op verzoek van Mooiwatplantendoen.nl maandelijks een tuinplant met als doel te inspireren en te enthousiasmeren.

Reacties

Plaats reactie


Antispam Ververs afbeelding

Vul bovenstaande tekens in