Besteedt zorg aan uw tuin

Borstelveergras - tuinplant van september

Borstelveergras - tuinplant van september

Wat een prachtig gras, het borstelveergras! Dit gras wordt ook wel Lampenpoetsersgras genoemd en is deze maand te herkenennen aan de prachtige aren. De planten zien er nu uit als een fontein met prachtige, overhangende, spites bladeren en hebben die wel iets weg hebben van flessenborstels. Met recht tuinplant van de maand!

Een prachtige tuinplant

Het Borstelveergras is een prachtige plant die eigenlijk in iedere tuin wel past. De plant bloeit van juli tot en met september, maar ook uitgebloeid blijft de sierwaarde van de plant erg groot. Siergrassen in het algemeen verkleuren vaak mooi richting de winter en de vorm van de plant geeft de tuin ook in de winter sfeer. Juist in combinatie met rijp en sneeuw ontstaan er vaak prachtige plaatjes! Het Borstelveergras is een echte borderplant, maar ook in lage, ronde bakken en schalen komt de plant goed tot zijn recht. 

Soorten en vormen20160923 Pennisetum 4

Het Borstelveergras behoort tot de grassenfamilie Poaceae. De botanische naam van dit gras is Pennisetum,  dit is samengesteld uit 'penna' (veer) en 'seta' (stoppel, borstel) en verwijst naar de bloeiwijze. Er bestaan ongeveer tachtig soorten Pennisetum. Een groot deel van deze soorten komt voor in de warme en tropische delen van de wereld, maar ook in Europa komen een aantal soorten voor. 

In de tuin worden een aantal soorten veel gebruikt:

- Pennisetum alopecuroides 'Hameln' : met een hoogte van 60cm niet al te groot. Deze soort heeft mooie, borstelige aren die van geel/groen verkleuren naar bruin.

- Pennisetum alopecuroides 'Little Bunny' : een dwergvorm die niet hoger wordt dan 20-30cm. De aren zijn veel witter van kleur en door de lage hoogte is het een gras die ook prima aan de voorkant van een border kan.

- Pennisetum setaceum 'Rubrum' : een mooi roodgekleurd borstelveergras. Deze soort groeit wat opgaander en wordt tot 80cm hoog.

Meer weten over het Borstelveergras? Kijk dan ook eens op Mooiwatplantendoen.nl .

Tuinplant van de maand is een initiatief van Mooiwatplantendoen.nl. Kwekers en groenspecialisten uit de sierteeltsector selecteren op verzoek van Mooiwatplantendoen.nl maandelijks een tuinplant met als doel te inspireren en te enthousiasmeren.

 

 

Reacties

Plaats reactie


Antispam Ververs afbeelding

Vul bovenstaande tekens in