Besteedt zorg aan uw tuin

Toverhazelaars, een feest in de winter!

Toverhazelaars, een feest in de winter!

Een tuin is in de winter in rust. Zo denken wij dat tenminste meestal. En dat is vaak ook zo, maar toch kan er in de winter ook veel moois in de tuin zijn! Zo'n twee weken geleden heb ik - terwijl het overdag nog vroor - genoten van de prachtige toverhazelaars in Arboretum Kalmthout. Wat een prachtige bloemen, mooie vormen en structuren en een welkome aanvulling voor iedere tuin!

De toverhazelaar

De Toverhazelaar maakt, net als bijvoorbeeld de Schijnhazelaar (Corylopsis) deel uit van de Toverhazelaarfamilie. Er zijn in ieder geval vijf soorten Toverhazelaars of Hamamelis. In de tuin wordt meestal een kruising gebruikt tussen Hamamelis mollis en Hamamelis japonica, de Hamamelis x intermedia. Deze kruising, die nog geen 100 jaar oud is, staat aan de basis van de verschillende cultivars die we nu in onze tuinen gebruiken. Bekende cultivars zijn onder meer 'Diane', 'Jelena' en 'Ruby Glow'.

Afhankelijk van de soort bloeit de Toverhazelaar tussen december en maart. De bloemen zitten vaak in clusters, de losse bloemblaadjes zijn lang en smal (lintvormig) en zijn er in de kleuren geel, oranje, rood en bruin. De bloemen zijn extra opvallend omdat de Toverhazelaar een zogenaamde naaktbloeier is, er zit geen blad aan de struiken. 

Arboretum Kalmthout

Net over de grens in België, tussen Roosendaal en Antwerpen, ligt het prachtige Arboretum Kalmthout. Kalmthout heeft één van de grootste en oudste verzamelingen Toverhazelaars van Europa. Hier wordt ook het wereldwijde stamboek van de cultivarnamen van de Toverhazelaars bewaard. In de winterperiode is het een genot om deze prachtige tuin te bezoeken en de mooie collectie te zien. In de maanden januari en februari zijn er de Hamamelisfeesten en is er veel te doen en veel moois te zien rondom de Hamamelis. Een echte aanrader dus!

 20170202 Hamamelis 0120170202 Hamamelis 02

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20170202 Hamamelis 03

20170202 Hamamelis 04

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20170202 Hamamelis 0620170202 Hamamelis 05

Reacties

Plaats reactie


Antispam Ververs afbeelding

Vul bovenstaande tekens in