Besteedt zorg aan uw tuin

Hoogstamfruit? Nu snoeien!

Snoeien hoogstam appel waterlot

Hoogstamfruit? Nu snoeien!

Afgelopen zaterdag was het zover, ik kon de boom in! Niet figuurlijk, maar letterlijk. Het was weer tijd voor onze oude appelboom, een erfenis van mijn opa Hendrik Stip. Een boom die er al meer dan vijftig jaar staat, voor zijn leeftijd nog behoorlijk vitaal is en jaarlijks nog vrucht draagt. En dat willen we natuurlijk graag zo houden!

Hoe snoei je hoogstamfruit?

Is het snoeien van een hoogstam fruitboom nu zo moeilijk? Ja en nee. Natuurlijk vereist het een stuk kennis en ook ervaring is belangrijk. Tegelijkertijd is de snoei van deze fruitbomen op veel logica gebaseerd. Daarom hierbij een aantal belangrijke tips:

1. Kijken

Misschien is het een dooddoener, maar toch vind ik deze heel belangrijk. Bij het knippen en snoeien van allerlei soorten beplanting heb ik deze tip vaak gekregen en als waardevol ervaren. Even afstand van je werk nemen - letterlijk een paar stappen terug of even van de ladder - zorgt dat je het weer helder ziet. Bij het snoeien zit je dicht op je werk waardoor je het grote geheel uit het oog verliest. En juist dat totale beeld is bij het snoeien van belang.

2. Zorg voor Licht en Lucht

In een fruitboom is voldoende licht en lucht van belangrijk. De vitale takken die vrucht kunnen dragen moeten behouden blijven en deze hebben ruimte nodig. Slechte en dode takken kunnen verwijderd worden, die snoepen alleen maar energie ten koste van het goede fruit. Opbrengst is bij fruit vaak het uitgangspunt, dus fruit wat gaat groeien moet ruimte krijgen om te groeien en te kleuren. Als de boom zijn vorm heeft bereikt, verwijder dan ook takken die naar boven groeien. Deze nemen energie weg en stimuleren de vruchtproductie niet. 

3. Gebruik Goed gereedschap

Ook niet onbelangrijk, goed gereedschap om de werkzaamheden mee uit te kunnen voeren. Zo moet de snoeischaar scherp zijn, maar is ook een snoeizaagje nodig om bijvoorbeeld een zwaardere tak die een overmatige groei heeft te verwijderen. En natuurlijk een goede ladder! Met hoogstamfruit moeten we altijd de hoogte in en willen we graag vanaf de bovenkant naar beneden werken. Zo blijft er een mooie kroon in stand. Dat betekent dat er soms ruimte in de boom gemaakt moet worden om de ladder nu (en de volgende jaren) kwijt te kunnen. En let dan wel op de veiligheid, want oude bomen zijn vaak hol en daardoor minder stabiel.

4. Blijf leren

Met deze tips alleen is een fruitboom natuurlijk nog niet gesnoeid. Als vakmensen helpen wij natuurlijk graag bij het snoeien van uw fruitboom, we kunnen dit natuurlijk ook samen doen. Maar u kunt ook op diverse locaties veel goede informatie vinden. Zo werkt Landschapsbeheer Gelderland bijvoorbeeld met hoogstambrigades waar u zich bij aan kunt sluiten. Ook bestaat er een prachtig Handboek hoogstamfruit wat gratis te downloaden. Want te oud om te leren ben je niet snel. Ook ik heb met mijn leeftijd nog niet zoveel snoei ervaring en van een dagje snoeien en je verdiepen in de achtergronden leer je altijd weer bij! 

20170220 Snoeien hoogstam fruit 03

Reacties

Plaats reactie


Antispam Ververs afbeelding

Vul bovenstaande tekens in