Besteedt zorg aan uw tuin

Geen bestrijdingsmiddelen meer!

Geen bestrijdingsmiddelen meer!

Het is zover! Vanaf 1 november mogen wij als hovenier ook geen bestrijdingsmiddelen meer gebruiken in de beplanting. Na het verbod van onkruidbestrijding op de verhardingen is nu ook het gebruik van bestrijdingsmiddelen op het gazon en in de beplanting verboden! De makkelijke oplossing is nu voorbij, het komt nu aan op vakkennis van de hovenier. En daar zijn wij natuurlijk wel blij mee!

OnDuidelijkheid

Het verbod op bestrijdingsmiddelen zorgt voor veel onduidelijkheid in onze sector en dat is jammer. Helaas zie ik regelmatig nog collega's die wel met RoundUp het onkruid op de stoep bestrijden. En dat terwijl dit al vanaf 31 maart 2016 verboden is! De onduidelijkheid in de media doet hier helaas geen goed aan. In Europa is namelijk op dit moment de toelating van glyfosaat in het algemeen weer aan de orde. Deze werkzame stof zit in de RoundUp Evolution die tot voor kort op de bestrating werd gebruikt, maar ook in veel andere middelen. Glyfosaat wordt daarbij ook veel in de landbouw gebruikt. Europa beslist nu of glyfosaat nog langer in de verschillende lidstaten verkocht mag worden. Maar Nederland heeft al een gebruiksverbod voor glyfosaat op de verhardingen en nu dus ook op gazons en in beplantingen. Middelen die glyfosaat bevatten mogen wij als professional dus wel kopen, maar wij mogen dit alleen in uitzonderingssituaties toepassen. Zo duidelijk is het nu wel!

Giftig of niet

20171108 Verbod onkruidbestrijdingsmiddelen 02De laatste jaren is er een discussie ontstaan over de schadelijkheid van glyfosaat. In deze discussie wil ik mij liever niet mengen omdat er zoveel onderzoeken zijn die allemaal weer een andere resultaat melden. En daarbij is het ook net welke factoren je meeneemt en meeweegt in het onderzoek. Zo hebben ook onder meer uitlaatgassen bij alternatieve bestrijdingsmethoden een behoorlijke milieuimpact. Feit blijft dat wij bij de bestrijding van onkruiden aan regels gebonden zijn. En voor mij persoonlijk is wel duidelijk dat we zo min mogelijk natuurvreemde stoffen in de bodem moeten brengen.

Vakmanschap

Door het verbod op de onkruidbestrijdingsmiddelen komt het uiteindelijk wel weer op vakmanschap aan. Daar ben ik natuurlijk erg blij mee. Met onkruidbestrijdingsmiddelen hadden we een middeltje tegen een ongewenst kwaaltje, maar de oorzaak van het probleem werd er niet mee opgelost. En voor dat vraagstuk worden wij als hovenier nu veel bewuster geplaatst. Natuurlijk blijven er situaties waarin bestrijding nodig is met alternatieve methodes, maar met de aanleg en het onderhoud van tuinen worden we nu gedwongen om veel duurzamere keuzes te maken. En dat is mooi, want er zijn gelukkig veel mogelijkheden om dat ook te doen. En als duurzame vakman die werkt volgens het idee van de Levende Tuin en de principes van NL Greenlabel doe ik dat samen met mijn collega's graag! 

 

 

Reacties

pim
Ik vind dat er enige tegenstrijdighe id zit in de regelgeving. Hoveniers mogen geen bestrijdingsmid delen gebruiken, maar de voedselindustri e bespuit bijna alles wat er geproduceerd wordt. Natuurlijk wel fijn dat het vakmansschap meer een rol gaat spelen. https://www.guywolfs.nl/portfolio
Annet Hooft
We sluiten ons helemaal aan bij je verhaal, hier komt al jaren geen roundup voor. Er zijn genoeg biologische en natuurlijke manieren om onkruid, ziekten en plagen te bestrijden. Wij vinden het belangrijk dat wij mensen en met name onze klanten leren anders te kijken naar de invulling en ontwikkeling van de tuin zonder daarbij afbreuk te doen aan hun wensen.
Laten we vooral ook onze collega’s van informatie voorzien zodat ze zich bewust worden dat de natuur op lange termijn belangrijker is dan op korte termijn in uurtje factuurtje te denken ten koste van, die omslag in het denken van de hoveniers is misschien nog wel belangrijker.

Henriekus Stip
Dank voor je reactie Rick. Inderdaad is uitleggen erg belangrijk en de werkzaamheden in de tuin moeten we met ons groene hart doen!

Hartelijke groet, Henriekus

Rick van der wal
Mooi stuk!
Het is idd erg jammer om te zien dat er nog steeds veel hoveniers zijn die tegen alles maar spuiten.
Bij ons op de zaak gebruiken wij vanaf maart 2016 ook geen rounup meer.
Ook het spuiten van gazons is bij ons verleden tijd, we houden onze gazons gezond en steeken met de hand het onkruid. Als je het goed aan de klant uitlegd is hier altijd begrip voor. Iedereen wil een mooie tuin maar dit hoeft niet te kosten te gaan van ons milieu...
Mvg Rick van der Wal
Wesseling Tuinen Haarlen

Plaats reactie


Antispam Ververs afbeelding

Vul bovenstaande tekens in