Besteedt zorg aan uw tuin

Vrijwilligers hebben onze steun!

Vrijwilligers hebben onze steun!

In ons dorp en directe omgeving gebeurt heel veel werk door vrijwilligers. Alle werkzaamheden kunnen namelijk niet betaald gebeuren en soms is er ook extra ondersteuning nodig. Uiteraard zijn wij geen Sinterklaas, maar vrijwilligerswerk waarmee wij ons verwant voelen steunen wij graag. Zo ook de vrijwilligers van Heemkundige Vereniging Nuwenspete die actief zijn op Landgoed Noorderheide in Vierhouten. Met het gebruik van onze bladblazer hebben wij ze deze week erg blij gemaakt!

Op Landgoed Noorderheid werd in 1939 'Villa Noorderheide' door de familie Van Beuningen gebouwd. Over deze villa en het bijbehorende landgoed is heel veel te vertellen, maar voor deze vrijwilligers gaat het om de betonnen beek. De heer Van Beuningen heeft op dit landgoed namelijk een gemetselde beek van wel 2,5 km lengte laten aanleggen, ook zijn er meerdere vijvertjes en meren aangelegd. Sinds 2001 is de villa, maar ook de beek en vijvers aangewezen als Rijksmonument. Doordat ze niet zijn onderhouden zijn ze behoorlijk in verval geraakt. Vanaf 2009 hebben vrijwilligers van de Heemkundige Vereninging 'Nuwenspete' deze beken in ere hersteld.

De beken en vijvertjes hebben echter blijvend onderhoud nodig. Onder meer door de zwijnen die over het landgoed lopen en de vele bomen die op het terrein staan raakt de beek vervuild. De afgelopen jaren werd door vrijwilligers enkele keren per jaar alles handmatig schoon gemaakt. Afgelopen najaar zijn wij in contact gekomen met deze vrijwilligers en op hun verzoek stellen wij nu graag een bladblazer beschikbaar. Dat dit het werk een stuk makkelijker maakte bleek wel uit een reactie van de coördinator, Jaap van Eijck:

"Veel, heel veel blad en dennennaalden werden voor het eerst met een gesponsorde bladblazer schoon geblazen. Het zand dat de zwijnen in de beek hadden achtergelaten moest met de schep verwijderd worden en daarna werd ook dit stuk schoon geblazen. Normaal doen we daar met drie man/vrouw 4 ochtenden over. Nu waren we in een ochtend klaar. Fantastisch!"

We zijn erg blij dat we deze vrijwilligers hiermee hebben kunnen helpen. Met onze passie voor Monumentaal Groen of Groen Erfgoed vinden we het ook van belang dat dit Bouwkundige Erfgoed in deze prachtige omgeving behouden blijft!


Wilt u meer lezen over de betonnen beken, vijvers en Landgoed Noorderheid? Kijk dan eens op deze site die hiervoor speciaal is aangemaakt!

Reacties

Henriekus Stip
We vinden het fijn om deze enthousiaste vrijwilligers zo te kunnen ondersteunen, op deze manier doen we dat graag!
Jaap van Eijck
Leuke reactie op ons werk en jullie bijdrage.
Jaap

Peter Menting
Fijn, dat er nog steeds bedrijven zijn die dit soort werkzaamheden met gesloten beurs willen ondersteunen. Al vele jaren wordt door de werkgroep Noorderheide door vrijwilligers van de Heemkundige Vereniging Nuwenspete menig uurtje gespendeerd aan het herstellen van de betonnen beek en de vijvers. Ik heb begrepen dat Wilco van den Top uit Vierhouten bij zijn wandelingen over de Noorderheide zich afvroeg waarom dit cultureel erfgoed er zo belabberd bij lag. Naar aanleiding van zijn opmerking heeft Jaap van Eijck de handschoen opgepakt en is hij alweer vele jaren de drijvende kracht die samen met menig vrijwilliger de beek en de vijvers en niet te vergeten de piramides voor een groot gedeelte in volle glorie hebben hersteld. Maar... het werk is zeker nog niet gedaan. Er is nog genoeg te doen: denk hierbij aan het herstellen van de betonnen beek, waterdicht maken van de vijvers, vervangen van de pomp om het grondwater op te pompen, vervangen van de elektriciteitsk abel die de pomp in het pompstation van stroom moet voorzien etc.

Plaats reactie


Antispam Ververs afbeelding

Vul bovenstaande tekens in