Besteedt zorg aan uw tuin

Tuinplant van de maand mei: Salie

Tuinplant van de maand mei: Salie

Nog een paar dagen en dan begint de maand mei alweer! In april zagen we al dat diverse planten nieuwe blaadjes en bloempjes kregen, maar in mei barst het echt los. Een mooie vaste plant die al in mei begint te bloeien is de Salie. Daarom is de Salie door mooiwatplantendoen.nl uitgeroepen tot plant van de maand mei. En ook wij helpen graag om de Salie even in het zonnetje te zetten.

Het is een feest om Salie in de tuin te hebben. De Salie is een sterke plant en bijzonder zijn de vierkante stelen. Bij een zuchtje wind wuiven de paarse pluimen sierlijk heen en weer en je blijft er vol bewondering naar staren. Ook voor honingbijen, vlinders en libellen is de Salie een geliefde plant vanwege de hoge nectarproductie. Een prachtige tuinplant!

Salie, Salie en nog een Salie!

De Salie komt uit de grote plantenfamilie Salvia met maar liefst 900 soorten! Het bekende keukenkruid Salie - de Salvia officinalis - is één van de vele soorten. Dit soort is erg smakelijk in bijvoorbeeld Italiaanse gerechten. De bekende Salie met de paarse pluimen - Salvia nemorosa - is prachtig om te zien maar niet eetbaar. De Salvia familie komt oorspronkelijk uit Azië maar intussen heeft de plant zich verspreid over heel Europa. 

Salie in de tuin

De Salie is een tuinplant die veel wordt gebruikt. Afhankelijk van de soort wordt de plant zo'n 40 tot 100cm hoog. De vroegbloeiende soorten beginnen al in mei te bloeien en andere soorten bloeien door tot in september. Salie is niet alleen geschikt in de tuin, maar kan ook prima in potten of bakken worden geplant. Belangrijk is dan wel dat de plant voldoende ruimte heeft om te groeien en dat overtollig water goed afgevoerd kan worden.

20160428 Salvia nemorosa Ostfriesland

Salie in soorten

Als borderplant wordt veel de Salvia nemorosa gebruikt, dit is een bekende en populaire tuinplant. Een klassieke cultivar is de Salvia nemorosa 'Ostfriesland', deze bloeit met met lange, opgaande violetblauwe aren. Deze bloeit van juni tot september en wordt zo'n 45cm hoog. Een vroegbloeiende soort is de Salvia nemorosa 'Mainacht', deze bloeit van mei tot augustus en wordt met 60cm wat hoger. Wanneer de Salvia nemorosa soorten na de bloei worden teruggeknipt gaan ze opnieuw bloeien. Wanneer in de herfst de planten definitief zijn uitgebloeid kunnen de uitgebloeide bloemstengels tot de grond afgeknipt worden. De Salvia officinalis is behalve een gewaardeerd keukenkruid ook een mooie borderplant. Om de plant compact te houden is twee keer per jaar snoeien ook raadzaam. In april/mei kan deze tot net boven de jonge scheuten teruggeknipt worden, in juli kunnen de uitgebloeide bloemstengels worden verwijderd.

Reacties

Plaats reactie


Antispam Ververs afbeelding

Vul bovenstaande tekens in