Besteedt zorg aan uw tuin

Stap 1 gezonde bodem - structuur

Stap 1 gezonde bodem - structuur

De ideale bodem begint met een goede structuur. Wanneer er bijvoorbeeld water in de tuin blijft staan of wanneer planten slecht groeien kan dit wijzen op een slechte structuur. De verhouding tussen de vaste delen en poriën is dan verstoord waardoor er bijvoorbeeld te weinig zuurstof is voor de plantenwortels. Stap 1 naar een gezonde bodem is dus ervoor zorgen dat de structuur in de orde is.

 

Een schep grond met een goede structuur bestaat uit grofweg twee delen. De helft bestaat uit vaste delen zoals klei, grind en zand. Een klein gedeelte van deze vaste delen (5% van het totaal) is het organische
materiaal. Dit is humus of organische stof wat de plant nodig heeft voor de voeding. De andere helft van de grond bestaat uit poriën of holle ruimtes. Deze holle ruimtes worden voor ongeveer de helft gevuld met water en voor de andere helft met zuurstof. Deze ideale grond is nodig voor een goede plantengroei en een gemakkelijke grondbewerking.

 

 

Hoe verbeter ik de structuur?

De structuur van de grond moet goed zijn voor er geplant wordt. In de aanleg gaat dit dus het makkelijkste. Verschillende bodembewerkingen zoals bijvoorbeeld het spitten van de grond zorgen voor een betere verhouding van poriën en vaste delen. Daarnaast kan er organische stof toegevoegd worden om de verhouding van de vaste delen te verbeteren. Tenslotte zijn er nog enkele producten beschikbaar om de structuur van de grond te verbeteren, Bentoniet en Basaltmeel.

 

BentonietKennisbank Bodem Stap 1 gezonde bodem structuur Bentoniet

Deze bodemverbeteraar bestaat uit kleimineralen. Zo kan 1kg Bentoniet maar liefst 10kg water vasthouden. Op de Veluwe zoals in de omgeving van Ermelo, Nunspeet en Apeldoorn is vooral zandgrond aanwezig. Met
Bentoniet wordt dus de samenhang van deze armere zandgrond verbeterd waardoor de grond minder snel uitdroogt en voedingsstoffen beter vastgehouden worden. Ook verbetert de structuur en is zandgrond beter bewerkbaar.

  • Toepassing: droogtegevoelige zandgrond
  • Vorm: poeder
  • Dosering: 10-20kg / 100m2

 

BasaltmeelKennisbank Bodem Stap 1 gezonde bodem structuur Basaltmeel

Door de silicium, sporenelementen en mineralen in deze bodemverbeteraar wordt moeilijk bewerkbare kleigrond verbeterd. In de omgeving van water zoals aan de IJssel bij Zwolle en in de Flevoland rond Zeewolde is veel klei te vinden. Kleigrond is vaak dicht van structuur en onvoldoende luchtig, planten kunnen daarom moeilijk een goed wortelstelsel ontwikkelen. Basaltmeel verbetert de lucht- en waterhuishouding, hierdoor wordt ook de weerstand tegen ziekten en plagen in de grond verhoogd.

  • Toepassing: (zware) kleigrond
  • Vorm: poeder
  • Dosering: 20kg / 100m2

 

 

Reacties

Plaats reactie


Antispam Ververs afbeelding

Vul bovenstaande tekens in