Besteedt zorg aan uw tuin

Stap 3 gezonde bodem - organische stof

Stap 3 gezonde bodem - organische stof

De derde stap voor een gezonde bodem is de juiste hoeveelheid organische stof. Organische stof heeft invloed op de structuur, maar vooral vormt het de voeding voor het bodemleven. Een actief bodemleven zorgt ervoor dat de organische stof afgebroken wordt tot voedingselementen die voor de plant opneembaar zijn.

Organische stof neemt veel water op. Hierdoor werkt het als mineralenbuffer waardoor voedingsstoffen minder gemakkelijk uitspoelen. De organische stof zorgt er dus voor dat de bemesting (voedingsstoffen) die opgebracht wordt langer voor de plant beschikbaar blijft. In droge perioden kan de plant ook vocht uit de organische stof opnemen. Organische stof is dus onmisbaar voor de plant!

Organische stof is onmisbaar bij de aanleg, de plant moet immers kunnen beschikken over voldoende vocht en voeding. Door de jaarlijkse afbraak van organische stof is ook bij het onderhoud de organische stof nodig. Gebruik de volgende producten om organische stof toe te voegen: 

Cocopeat Plantaarde

Deze hoogwaardige bodemverbeteraar is een turfvrij product. De grondstoffen zijn compost van loofboomschors, gecomposteerde naaldhoutschors, kokosvezel en wit zand. Deze samenstelling zorgt voor een lichte en luchtige bodem met voldoende organische stof.

  • Toepassing: bij aanplantKennisbank Bodem Stap 3 gezonde bodem organische stof Cocopeat
  • Periode: het hele jaar door
  • Dosering: 3 delen tuingrond met 1 deel Plantaarde

Cocopeat Gazon

Speciaal voor het gazon is er ook een Cocopeat product. Deze Cocopeat bodemverbeteraar is verrijkt met organische meststof en extra fosfaat en kalium. Bij aanleg helpt dit product de grasplant om beter aan te slaan, bij onderhoud wordt hierdoor het gazon extra winterhard gemaakt.

  • Toepassing: bij aanleg hele jaar
  • Toepassing: bij onderhoud in het najaar

Cocopeat Potgrond

Tenslotte is er nog de Cocopeat Potgrond in twee uitvoeringen. Er is een Cocopeat Potgrond voor bloembakken en daarnaast is er een speciale versie voor de Moestuin.

Groen- en BladCompost, Tuinturf en Champignonmest

Deze vier producten hebben één overeenkomst: ze zijn alle vier rijk aan organische stof. De verschillen bepalen echter hun toepassing. Groen Compost is een meer algemeen product wat gebruikt wordt om voldoende organische stof in de bodem te brengen. Deze organische stof is afkomstig van gecomposteerd groenafval. Tuinturf en BladCompost worden toegepast vanwege de combinatie van een lage zuurgraad en een hoog gehalte aan organische stof. Zuurminnende planten zoals Rhododendron hebben hier behoefte aan. Onze zelfgemaakte BladCompost zorgt dat we Tuinturf minder nodig hebben zodat veengebieden zoveel mogelijk worden ontzien. Overigens is onze Tuinturf wel afkomstig van onder controle staande veenbedrijven. Champignonmest heeft juist een hogere pH en wordt met name gebruikt bij het aanaarden van rozen.

Reacties

Plaats reactie


Antispam Ververs afbeelding

Vul bovenstaande tekens in