Besteedt zorg aan uw tuin

Wat gebeurt er met mijn groenafval?

Wat gebeurt er met mijn groenafval?

Bij al onze tuinwerkzaamheden komt nogal wat groenafval vrij. Gelukkig kunnen we steeds vaker blad- en plantenresten in de tuin laten liggen waar ze dienen als nieuwe humus voor aanwezige beplanten. Maar vaak kan dat niet en wordt het afval afgevoerd naar ons bedrijf. Maar wat gebeurt hier nu precies mee?

Het grootste deel van ons groenafval verzamelen wij bij ons op het terrein. Als eerste doen wij dit omdat wij vaak met onze projecten niet in de buurt zijn van een erkende verwerkingsinrichting. Daarnaast combineren wij de afvoer van ons groenafval met de aanvoer van producten voor grondverbetering. Hiervoor hebben wij een jarenlange samenwerking met Heicom uit Oldebroek. Op het moment dat onze grondstoffen (Teelaarde RAG, Groen Compost, Tuinturf en Bomengrond) op zijn laten wij deze door Heicom aanvullen. Gelijktijdig wordt dan ook weer een vracht groenafval afgevoerd.

Verwerking van ons afval

Het groenafval wat bij ons wordt opgehaald bestaat uit fijner materiaal zoals onkruid en grasresten en grover materiaal zoals takken en stronken. Het grovere materiaal is geschikt om houtchips van te maken wat daarna gebruikt kan worden als biomassa in energiecentrales. Bij onze werkzaamheden proberen wij zwerfafval al zo veel mogelijk te verwijderen, in het recyclingproces wordt het laatste deel nog verwijderd. Vervolgens wordt het groenafval machinaal verkleind waarbij de kleinere fracties waaronder ook het zand eruit wordt gezeefd. Met een magneetband wordt tevens ijzer verwijderd, ook worden stenen en eventuele andere materialen die niet houtachtig zijn verwijderd. Tenslotte wordt het houtige materiaal nogmaals versnipperd zodat het geschikt is als biomassa.

Het fijnere groenafval wordt gemengd met andere soorten groenafval zodat een goede mix ontstaat om Groen Compost te maken. Door op de juiste momenten dit mengsel te beluchten, te bevochtigen en om te zetten ontstaat er een goede Groen Compost. Dit eindproduct wordt opgeslagen om goed na te rijpen, voor aflevering wordt het in een mengmachine losgeslagen zodat het goed geschikt is voor verwerking.

Gerecyclede producten 

Een belangrijk eindproduct van het groenafval is de biomassa voor energiecentrales, als hoveniersbedrijf kunnen wij daar verder niks mee. Wel kunnen wij het eindproduct vanuit het fijnere groenafval goed hergebruiken. Het belangrijkste product voor ons is de Groen Compost die wij veel gebruik om de organische stof in de bodem te verhogen. Daarnaast wordt Groen Compost ook gebruikt als onderdeel voor samengestelde producten zoals Bomengrond en Teelaarde RAG die wij ook gebruiken. Op deze manier ontstaat een mooie kringloop en is het groenafval dus volledig te recyclen!

Reacties

Plaats reactie


Antispam Ververs afbeelding

Vul bovenstaande tekens in